

پرولاپس دریچه میترال چیست؟
دریچه میترال دریچهای است که اجازه میدهد جریان خون از یک حفره قلب، دهلیز سمت چپ به قسمت دیگری به نام بطن چپ برود. در مشکل پرولاپس دریچه قلب، بخشی از این دریچه به آرامی به سمت دهلیز چپ کشیده میشود. این موضوع زمانی اتفاق میافتد که ماهیچه اصلی قلب، که بطن چپ نام دارد در حد فاصل هر ضربان قلب فشرده میشود. پرولاپس دریچه میترال مشکل متفاوتی از تنگی این دریچه است. در تنگی دریچه میترال، دریچه سفت و سخت میشود. در موضوع پرولاپس دریچه میترال، دریچه به داخل کشیده میشود که علتش میتواند اندازه غیر عادی و یا صدمهای باشد که بافتهای دریچه داشتهاند. برای بیشتر افراد مبتلا به مشکل پرولاپس دلیل قطعی مشخص نیست.
مشکل پرولاپس دریچه میترال در عین حال میتواند ارثی باشد. علاوه بر این مشکل فوق ممکن است به دلیل غضروفهای غیر طبیعی واقع شود.
علائم مشکل پرولاپس دریچه قلب
بیشتر افرادی که به پرولاپس دریچه میترال مبتلا هستند علائم خاصی ندارند. آنها همچنین ممکن است هیچوقت مشکلی در زمینه سلامت خود بر اساس پرولاپسی که به آن مبتلا هستند احساس نکنند.
درد قفسه سینه یکی از معمولترین علائمی است که افراد مبتلا به نشانههای پرولاپس با آن مواجه میشوند. اگرچه این درد میتواند آزار دهنده و حتی ترسناک باشد اما ریسک حمله قلبی، مرگ و یا سایر دیگر مشکلات قلبی را افزایش نمیدهد.
پرولاپس دریچه قلب شایعترین دلیل برگشت خون میترال محسوب میشود. در این حالت خون با هر تپش قلب از مسیر دریچه عبور میکند و دوباره به عقب و همان دهلیز چپ بازمیگردد. در طول سالها این برگشت خون چه معمولی باشد و چه شدید به مرور باعث تضعیف ماهیچههای قلب خواهد شد. این مشکل به عنوان نارسایی احتقانی قلب شناخته میشود. نشانههای نارسایی احتقانی قلب شامل این موارد میشوند:
- تنگی نفس با تقلا برای نفس کشیدن
- ورم در ناحیه مچ پا و پا
- لرزش یا سریع شدن ضربان قلب که به تپش قلب مشهور است
- تنگی نفس بخصوص حین ورزش
- سرگیجه
- از هوش رفتن یا غش کردن که به عنوان سنکوپ شناخته میشود
- خشم و عصبانیت، حملههای عصبی
- بیحسی و کرختی، مور مور شدن در دستها و پاها
وقتی همه این نشانهها با هم ظاهر شوند، به عنوان سندروم پرولاپس دریچه میترال شناخته خواهند شد. هر چند متخصصان هنوز مطمئن نیستند که آیا این پرولاپس است که چنین علائمی را منجر میشود؟ از آنجایی که این نشانهها و مشکل پرولاپس دریچه قلب شایع هستند، ممکن است همه اینها اتفاقی بوجود بیاید.
تشخیص پرولاپس دریچه میترال
پزشک ممکن است با گوش کردن به صدای قلب یک فرد از طریق گوشی طبی به وجود پرولاپس دریچه میترال مشکوک شود. حرکت غیرعادی دریچه میتواند صدای متمایزی را ایجاد کند که “کلیک” نامیده میشود. اگر مشکل برگشت خون میترال هم وجود داشته باشد پزشک ممکن است صدای مرمر قلبی را که به دلیل برگشت خون به دهلیز چپ اتفاق میافتد بشنود.
با همه اینها تشخیص قطعی مشکل پرولاپس دریچه قلب به تست اکوکاردیوگرام نیاز دارد. این تست در واقع نوعی سونوگرافی از قلب است. در این صورت پزشک میتواند خیلی بهتر حرکت غیر عادی دریچه را بر اثر ضربان قلب در مانیتور مقابلش مشاهده کند. همچنین اگر برگشت خون میترال هم وجود داشته باشد در همان تست اکوکاردیوگرام قابل مشاهده است.
درمان پرولاپس دریچه میترال قلب | دکتر سارا چقازردی
پرولاپس دریچه قلب به طور معمول برای کسی مشکلساز نمیشود. با این حال افرادی که دچار مشکل برگشت خون به دلیل پرولاپس دریچه میترال شدهاند میتوانند از مزایای جراحی و جایگزینی دریچه آسیب دیده استفاده کنند. همچنین برای افرادی که از مشکل نارسایی احتقانی قلب به همراه برگشت خون به دلیل پرولاپس ناراحت هستند، جراحی میتواند بهترین گزینه باشد اما خود بیماری پرولاپس از آنجایی که دردسری برای افراد ندارد نیازی به درمان خاصی هم نخواهد داشت.
اگر نشانی از برگشت خون در تست اکوکاردیوگرام دیده نشود، پرولاپس دریچه به خودی خود نمیتواند خطری در پی داشته باشد. شاید بهترین درمان برای هر فردنسبت به دیگری متفاوت باشد اما برای همه بهتر است این دستورالعملها را طبق نظر پزشک پیش بگیرند:
- ورزش
- استفاده از مسکن برای رفع درد با نظر پزشک
- تکنیکهای رفع استرس
- پرهیز از کافئین و سایر محرکهای قلب
بتا بلاکرها که دارویی برای کاهش سرعت ضربان قلب است، میتواند در افرادی که به تپش قلب مبتلا شدهاند یا سرعت ضربان قلبشان بالاست (تاکیکاردی) کمک کننده باشد. البته استفاده از این دارو باید حتما با تجویز پزشک انجام شود.